FOOD PROJECT 2022 @香川県小豆島

Food and the City 「TRACK / TRUCK」

食と都市について研究するFOOD & the CITY研究会。その活動の実践編として、瀬戸内国際芸術祭2022に合わせ、小豆島でフードトラックを製作した。建築家の中村航さん、佐賀大の宮原研究室とともに研究会、制作を行い、地元でレストラン「ata rangi」を営むシェフと共同し、実際に営業を行った。

私たちが普段口にするさまざまな食材は、世界のあらゆるところで生産され、加工され、輸送され、小売店や飲食店を通して消費される。その過程には、材料費や人件費、輸送費といったコストだけでなく、生産過程における水の使用量やCO2排出量、必要な飼料、廃棄などさまざまなコストがかかり、日常生活ではそれらを感じなくてよいようにシステム化されている。環境問題がより深刻化する今、利便性の反面、現代社会においてブラックボックス化された「隠れたコスト」を意識し直す必要があるのではないか。

そこで、トラック(truck)とトラッキング(track)をかけ合わせ、食にまつわるデータをトラッキングし、展示するフードトラックを作成した。

軽トラックの荷台に保健所の設備要求を満たす最小限の「キッチンユニット」を搭載し、飲食店営業許可を取る。現地小豆島でよく使われている青い干し網を用いて、トラックの長い荷台に見立てたヴォリュームの「アウトドアダイニング」を設営し、そこで飲食をしながら、食材についてトラック(track)したデータを展示を行った。

キッチンユニットは軽トラックで自走可能であり、「小豆島ハウス」そばの空き地を拠点にしつつも、時折遠征することを計画した。その際、遠征先の環境に柔軟に適応できるように、トラックの左右どちらが表(売り場)になってもよいようなデザインとし、アウトドアダイニングも長さを調整して移動・設営が容易となるように設計した。「小豆島ハウス」の他に、坂手港、小豆島の玄関である土庄港の観光センター前、役場近くの駐車場など、10カ所以上で環境を変え、営業をすることができた。


The FOOD & the CITY Study Group conducts research on food and the city. As a practical version of this activity, a food truck was created on Shodoshima Island in conjunction with the Setouchi International Art Festival 2022. The research group and production was conducted together with architect Wataru Nakamura and the Miyahara Laboratory of Saga University, and the truck was actually operated in collaboration with a local chef who runs a restaurant called “ata rangi”.

The various foodstuffs we eat on a daily basis are produced in various parts of the world, processed, transported, and consumed through retail stores and restaurants. This process involves not only material, labor, and transportation costs, but also various other costs such as water consumption, CO2 emissions, feed requirements, and disposal, all of which are systematized so that we do not have to feel them in our daily lives. Now that environmental issues are becoming more serious, we need to become more aware of the “hidden costs” that are black boxed out in modern society, despite their convenience.

Therefore, we combined the words “truck” and “track” to create a food truck that tracks and displays data related to food.

A minimal “kitchen unit” that meets the facility requirements of the health department is mounted on the back of a light truck, and a restaurant business license is obtained. Using the blue dried nets commonly used on Shodoshima Island, we set up an “outdoor dining area” with a volume that resembled a long truck bed, and exhibited the tracked data on the foodstuffs while eating and drinking in the area.

The kitchen unit was self-propelled by a light truck, and while using the vacant lot near “Shodoshima House” as a base, we planned to make occasional expeditions. In order to be able to flexibly adapt to the environment of the destination, the truck was designed so that either side of the truck could be used as the front (sales area), and the outdoor dining area was designed to be easily moved and set up by adjusting the length of the truck. In addition to “Shodoshima House,” we were able to change the environment and operate in more than 10 other locations, including Sakate Port, in front of the tourist center at Dojo Port, the gateway to Shodoshima, and in a parking lot near the town hall.

https://shinkenchiku.online/column/5270/

https://data.shinkenchiku.online/articles/SK_2022_07_090-0

【所在地】香川県小豆島

【主要用途】フードトラック

【建主】新建築社

【設計】中村航+小林恵吾+宮原真美子

【設計協力】

 早稲田大学小林恵吾研究室
 担当/Abudjana Babiker
 Christy Elias Konstancja K
 小原美春 Owen Law 佐藤礼
 吉田彩愛 小出所拓海 Tong Yu
 吉崎柚帆 Qian Zheng 隅田開

 佐賀大学宮原真美子研究室
 担当/稲葉樹 佐藤竜樹 鈴木亜由美
 堀池廉 大前晴佳

【施工】

 早稲田大学小林恵吾研究室
 佐賀大学宮原真美子研究室

【規模】

 建築面積
 キッチン: 2.6m2
 アウトドアダイニング:30.2m2

 延床面積
 キッチン: 2.6m2
 アウトドアダイニング:20.5m2

【工程】

 設計期間:2022年4月〜7月
 施工期間:2022年7月

8か月前